Ευ αγωνίζεσθαι

Από το 1958, στις αρχές κάθε χρονιάς, η Γ.Λ.Σ. προκηρύσσει τον ετήσιο διαγωνισμό συγγραφής βιβλίων για παιδιά και για εφήβους, με ποικίλα θέματα που εναλλάσσονται στην πορεία του χρόνου.

Έχουν αθλοθετηθεί κατηγορίες όπως ιστορικό μυθιστόρημα, ταξιδιωτικό, φαντασίας, μυθιστόρημα με θέμα τις Αλησμόνητες Πατρίδες, το περιβάλλον, την καθημερινή ζωή και τους προβληματισμούς των παιδιών. Κι ακόμα, αστυνομικό μυθιστόρημα, μυθιστόρημα με θέμα “Ένας Έλληνας μακριά απ΄την πατρίδα” και άλλα. Επίσης ποίηση για παιδιά, μικρές ιστορίες, παραμύθι, θέατρο για παιδιά, καθώς και μελέτες και μονογραφίες σχετικές με συγγραφείς της λογοτεχνίας για παιδιά. Επιβραβεύονται εκπαιδευτικοί και φορείς που προωθούν το παιδικό και εφηβικό ανάγνωσμα και τιμώνται Έλληνες συγγραφείς, για το σύνολο του έργου και της προσφοράς τους.

Σκοπός των διαγωνισμών είναι να ενθαρρυνθούν οι νέοι, κυρίως, συγγραφείς να γράψουν βιβλία που να ενδιαφέρουν και να προσελκύουν τα παιδιά και τους νέους, δίνοντάς τους πρότυπα και αισιοδοξία για τη ζωή. Στο πλαίσιο αυτό κινούνται τα κριτήρια των επιτροπών κρίσης, σε συνδυασμό με την καλλιέργεια και την αισθητική του Λόγου.

Οι διακρίσεις μας συνοδεύονται από μία Περγαμηνή και ένα συμβολικό δώρο χρηματικό ή σε βιβλία -, που ορίζουv οι Αθλοθέτες μας.

Εκτός από τις διακρίσεις για συγγραφή, προβλέπονται διακρίσεις για σχολικά έντυπα και δράσεις φιλαναγνωσίας. Είναι οι μόνες που αφορούν παιδιά-δημιουργούς.

Οι επιτροπές κρίσης συντίθενται κάθε χρόνο, από διαφορετικούς καταξιωμένους λογοτέχνες κυρίως αλλά και ακαδημαϊκούς.

Το σκεπτικό των Λογοτεχνικών μας Διαγωνισμών αναφέρεται σε όλες τις προκηρύξεις και είναι:

Τα έργα πρέπει να είναι λογοτεχνικά, προσεγμένα στη γλώσσα, να εμπνέουν αισιοδοξία και πίστη για τη ζωή και να κινούνται μέσα στην ελληνική πραγματικότητα.

Στους όρους ρητά αναφέρεται ότι:

ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ, να μην έχουν δημοσιευτεί, προβληθεί ή παρουσιαστεί με οποιοδήποτε τρόπο, σε οποιοδήποτε μέσο ή διαγωνισμό, οπουδήποτε.

Καθώς και:

Παρακαλούμε να τηρείται αυστηρά ο όρος της ανωνυμίας καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. (Εξαιρούνται οι κατηγορίες σχολείων και σχολικών δραστηριοτήτων που δεν υπόκεινται στον όρο της ανωνυμίας.)

Ο όρος αυτός είναι απαράβατος απαρχής της ιστορίας των Λογοτεχνικών μας Διαγωνισμών και η παραβίασή του αποτελεί λόγο ακύρωσης της συμμετοχής.

Όρος που εξασφαλίζει την αντικειμενικότητα των επιτροπών, οι οποίες κρίνουν απερίσπαστα τα έργα χωρίς επιρροές από προσωπικές σχέσεις και προτιμήσεις.

Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά
Ⓒ ΠΕΤΟΥΛΗ ΑΘΗΝΑ