Από το 2009 η φαντασία ….επισκέπτεται τα σχολεία (Δημοτικά- Νηπιαγωγεία αλλά και ορισμένα Γυμνάσια) του νομού Καστοριάς!! Αναφερόμαστε στο εξαιρετικά επιτυχημένο και με άριστα εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά αποτελέσματα προαιρετικό τριήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας «Η φαντασία πάει… σχολείο», το οποίο υλοποιείται συνήθως αρχές Μαΐου από το 2009 και κάθε δεύτερη χρονιάΤο πρόγραμμα όλα αυτά τα χρόνια  οργανώνεται και υλοποιείται  με την  ευθύνη και το συντονισμό των πρώην Σχολικών Συμβούλων Καστοριάς και νυν  Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου του ΠΕΚΕΣ Δυτ. Μακεδονίας, σε συνεργασία με τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και με την υποστήριξη της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας, της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, των δήμων Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιτυγχάνεται η θετική κινητοποίηση των παιδιών απέναντι στο λογοτεχνικό βιβλίο, η καλλιέργεια της δημιουργικότητας και της φαντασίας τους, η ανάπτυξη φιλαναγνωστικών σχολικών  πρακτικών και το άνοιγμα του σχολείου στην τοπική κοινωνία, με εργαλείο έμπνευσης την παιδική λογοτεχνία.

Το συγκεκριμένο τριήμερο οι μαθητές και εκπαιδευτικοί των σχολείων υποδέχονται 35 – 40 συγγραφείς, ποιητές και εικονογράφους πανελλήνιας και τοπικής αναγνώρισης και εμβέλειας.  Οι δράσεις που αναπτύσσονται κατά τις επισκέψεις τους στα σχολεία, αλλά και κατά τις απογευματινές δράσεις στις Δημοτικές και προσφάτως στις Σχολικές βιβλιοθήκες, δράσεις για μαθητές και γονείς, αποτελούν το επιστέγασμα όλων των δραστηριοτήτων φιλαναγνωσίας, που υλοποιούνται κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα στα σχολεία. Οι δραστηριότητες ενσωματώνουν πληθώρα παιδαγωγικών και εκπαιδευτικών προσεγγίσεων και πρακτικών, κατάλληλων για την αξιοποίηση της λογοτεχνίας ως πηγής έμπνευσης και δημιουργίας. Παράλληλα, αξιοποιώντας τη σημαντική παρουσία των συγγραφέων στο νομό, διοργανώνονται από τους Σχολικούς συμβούλους πριν και τώρα από τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού έργου επιμορφωτικά βιωματικά εργαστήρια τα οποία παρακολουθούν με εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον οι εκπαιδευτικοί όλων των συμμετεχόντων σχολείων.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα από τα πρώτα χρόνια  εφαρμογής του είναι μεγάλη και απολύτως ουσιαστική και το πρόγραμμα αποδίδει εξαιρετικά παιδαγωγικά και ευρύτερα κοινωνικά αποτελέσματα:

Οι εκπαιδευτικοί με υψηλό αίσθημα παιδαγωγική ευθύνης αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει το σχολείο στη διαμόρφωση φιλαναγνωστικής κουλτούρας και διάθεσης. Προσφέρουν στους μαθητές  μας τις ευκαιρίες και την πρόκληση   να εκφράζονται δημιουργικά και να χτίζουν μια πιο θετική και φιλική σχέση με το λογοτεχνικό βιβλίο. Ταυτόχρονα αξιοποιούν στο μέγιστο, μέσω των σχετικών επιμορφωτικών εργαστηρίων, υψηλού επιπέδου και ποιότητας προσεγγίσεις για την ανάπτυξη της λογοτεχνικής ανάγνωσης και της αγάπης για το βιβλίο. Οι γονείς, με τη συμμετοχή τους και τη συνέργειά τους, υποστηρίζουν την προσπάθειά μας και ωφελούνται τα μέγιστα στην υποστήριξη της ανάπτυξης της φιλαναγνωστικής ικανότητας των παιδιών τους, αλλά και της δικής τους. Οι εκάστοτε αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης (Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς και Δήμοι Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου), με τη σταθερή, και με κάθε τρόπο υποστήριξή τους συμβάλουν καταλυτικά στην υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος- το οποίο εξελίχθηκε σε σταθερό εκπαιδευτικό θεσμό – και με τη συνεργασία, την ενότητα και τις συγκλίσεις μεγιστοποιούν το πολιτισμικό  αποτέλεσμα του προγράμματος για ολόκληρη την τοπική κοινωνία. Αλλά πρωτίστως και πάνω από όλα, μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος φιλαναγνωσίας, καλλιεργούνται όλες οι απαραίτητες διανοητικές και κοινωνικές δεξιότητες των μαθητών και μαθητριών μας, των αυριανών ενεργών πολιτών και ηγετών του τόπου μας, ώστε να ονειρεύονται, να ζουν, να δημιουργούν, να χτίζουν ένα καλύτερο μέλλον.

Καθοριστική στην υλοποίηση του προγράμματος είναι όλα αυτά τα χρόνια η συμβολή της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.  Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους συγγραφείς, ποιητές και εικονογράφους της για την ανταπόκρισή τους στο κάλεσμά μας, για την εθελοντική τους συμμετοχή, τη δημιουργική τους διάθεση και την εξαιρετικά ποιοτική συμβολή τους στα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας. Ευχαριστούμε για τη συνεργασία, την πρωτοτυπία της σκέψης σας, τις ιδέες σας, τη λογοτεχνική σας ματιά στα πράγματα, την ψυχή που καταθέτετε κάθε φορά που συναντιόμαστε, την αγάπη και τα κοινά οράματα που μοιραζόμαστε! Και, ναι, αυτή η κοινή προσπάθεια οφείλει να είναι παράδειγμα και για άλλους και προφανώς να συνεχιστεί με την ίδια ζέση!!!

2019

Έλενα Ζυγούρη

Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου

ΠΕΚΕΣ Δυτ. Μακεδονίας